Lwiis saliba’nın Visio Konferansından Notlar (Sur Zoom) Eşitlik ve farkındalık Çarşamba 18 Eylül 2024

Lwiis saliba’nın Visio Konferansından Notlar (Sur Zoom) Eşitlik ve farkındalık
Çarşamba 18 Eylül 2024
Sufi anın oğludur. Tüm ruhani gelenekler bu mevcudiyet üzerinde ısrar eder.
Buda’nın oldukça önemli bir vecizesi şöyle der: “Dinginlik ve tam mevcudiyet içinde insan mutlu yaşar”. Mutluluk iki temel faktöre bağlıdır: soğukkanlılık ve tam farkındalık.
1) İlk olarak, soğukkanlılık. Kuran’da bu, Tanrı’nın Kendisinin bir sıfatıdır. “Merhametli Olan Kendisini ‘İstiva’ tahtına oturtmuştur” (Taha Suresi/5) الرحمن على العرش استوى (طه/5).
2) Farkındalık: Bu bizim ana konumuz. Sufizm’de şöyle denir: “Hakk’la, ilahi olanla, Hakikat’le buluşmak için en iyi an tam da bu andır”.
Budizm ruhsal psikolojisinde bu farkındalığı geliştirmek için bize ne yapmamızı tavsiye ediyor? William James dikkat konusunda ısrarcıdır: “Dikkat konusunda verilecek bir eğitim en mükemmel eğitim olacaktır”. Cf Buda:
Ey keşişler, tüm mirastan ve zenginlikten feragat etmiş olan sizler, gerçek Mirasınız aslında Farkındalığınızdır. Bu keşiş olmayanlar için de geçerlidir: ne kadar çok dikkatiniz varsa, ruhen ve hatta maddi olarak o kadar zenginsinizdir, çünkü maddi başarısızlıkların çoğu dikkat eksikliğinden kaynaklanır.
Thich Nhat Hanh’ın deyimiyle “bir yavaşlık kliniği” olarak uygulama üzerinde çalışın. Bu ilk adım. Ben denedim ve işe yarıyor. Yaptığımız her şeyi daha yavaş yapmaya çalışıyoruz: konuşurken, yemek yerken vs… Maalesef medeniyetimiz hız üzerine kurulu, özellikle de Batı’da. İlk ay Paris’te edindiğim izlenim, koşan Parislilere şaşırmaktı; iki ay sonra ben de onlar gibi koşuyordum… Son olarak, bu hızın birçok olumsuz fizyolojik sonucu da var. Hepimizde aşırı sempatik enerji belirtileri vardır. Biraz yavaşlarsanız, tam bir farkındalık geliştirirsiniz ve zihniniz daha az tedirgin olur. Bir Arap atasözü şöyle der: “İşleri doğru hızda yaparsan huzur bulursun, acele edersen böyle olmaz”.
İkinci nokta ise daha az konuşmaktır. Fransızlardan bunu istemek zordur. Telefonda çok fazla yorgunluk oluyor. Adam hattın diğer ucunda günde üç ila beş saat arasında konuşuyor ki bu muazzam bir şey. Çok fazla enerji harcıyor. Farkındalık geliştirmek için daha az konuşun! Bu sizi uykuya da hazırlar. Gün içinde sessizlik dönemleri geçirmeyi ve haftada ya da en azından ayda bir gün sessiz kalmayı alışkanlık haline getirin. Sessizlik pilleri şarj eder. Sessiz bir gün boyunca iki kat daha fazla iş yaptığımı fark ettim. Dikkat, kelimelerin miktarı ve ajitasyonuyla ters orantılıdır.
Üçüncü nokta, bir seferde yalnızca bir şey yapmaktır. Yine de televizyon izlerken yemek yiyoruz, başka bir şey okurken telefon ediyoruz… Bu en büyük yanılsamadır, zamandan tasarruf ettiğimizi sanırken aslında onu boşa harcıyoruz. Buda şöyle der: “Keşiş idrarını yaparken veya dışkısını yaparken bile idrarını yaptığının veya dışkısını yaptığının farkındadır”. Dikkatinizin bölünmesine izin vermeyin, çünkü zayıflayacaktır.
Thay (Thich NHat Hanh) “Nefes alışınıza aşık olun” demiştir. Aslında, dikkatinizi kaybettiğinizde, ilerledikçe gevşettiğiniz nefesinizle onu yeniden kazanırsınız. El Hallac: “Güneş doğarken bile nefesinize konsantre olun”. Harekete geçtiğinizde buna konsantre olun ve dikkatinizi sürdürecektir. Mutlak olanın varlığı birbiri ardına alınan her bir nefesle ilişkilidir.
Rahatlayın ki başkalarının yanında sakin bir varlık hissedebilesiniz. Bu parasempatik sistemi harekete geçirir.
Ananda: “Arkadaş öldü, öğretmen gitti ve öğretmen olarak bize kalan tek şey bedene dikkat etmek”.
Gergin bölgelerinizi gevşetmek için beden taraması yapmaktan çekinmeyin. Bu, Ananda’nın çok değerli tavsiyesini uygulamanın, dikkatinizi bedene odaklamanın iyi bir yoludur. Bu aynı zamanda konuşma için de geçerlidir. Birçok psikoterapist bunu yüksek tansiyon için bir terapi olarak önermektedir.
Altıncı bir tavsiye: “Beklenmedik günlük olayları (telefonun çalması, su içme ihtiyacı, tuvalete gitme ihtiyacı) sizi tekrar dikkatinizi vermeniz için uyaran bir zil olarak düşünün. Sizi dua etmeye davet eden bir zil gibi. Bunu gün içinde dikkatimize geri dönmek ve farkındalık geliştirmek için kullanırız.
Tam farkındalıkla mandalina portakalı yemek.
Yedinci ipucu: Yemek yerken farkındalığınızı yalnızca yemek yeme eyleminde tutun, dikkatinizi boşa harcamayın, “Zamandan tasarruf etmek isteyen onu kaybeder” ve sağlığınızı da.
“Komşunun tabağına bakma” Peygamberimizin bir Hadisi: ‘yemek ye ve komşuna bakma’.
Gazze savaşında bunun pek çok örneği yaşandı. Ancak bir Filistinli lider telefonundan ve arabasından vazgeçmeyi kabul etti ve hayatını kurtardı. Chidananada, “Manevi bir yaşam istiyorsanız, basit bir yaşam sürmelisiniz”.

شاهد أيضاً

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일 수피는 순간의 아들입니다. 모든 …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *