Note de la o VisioConferință de Lwiis saliba (Sur Zoom) Echanimitate și mindfulness Miercuri, 18 septembrie 2024

Note de la o VisioConferință de Lwiis saliba (Sur Zoom) Echanimitate și mindfulness
Miercuri, 18 septembrie 2024
Sufi este fiul clipei. Toate tradițiile spirituale insistă asupra acestei prezențe.
O sutra destul de importantă a lui Buddha repetă: „Echanimitate și În plină prezență, omul trăiește fericit”. Fericirea depinde de doi factori esențiali, echanimitatea și prezența deplină.
1) În primul rând, echanimitatea. În Coran, aceasta este un atribut al lui Dumnezeu Însuși. „Cel Milostiv S-a stabilit „Istawa” pe tron” (Surah Taha/5) الرحمن على العرش استوى (طه/5).
2) mindfulness: acesta este subiectul nostru principal. Se vorbește despre ea în sufism: „Cel mai bun moment pentru a întâlni Haq-ul, divinul, Adevărul, este chiar acest moment”.
Ce ne sfătuiește budismul să facem în psihologia sa spirituală pentru a dezvolta această atenție? William James insistă asupra atenției: „O educație în atenție ar fi educația prin excelență”. Cf. Buddha:
O, călugări, voi care ați renunțat la orice moștenire și bogăție, adevărata voastră Moștenire este de fapt Atenția voastră. Acest lucru este valabil și pentru cei care nu sunt călugări: cu cât aveți mai multă atenție, cu atât sunteți mai bogați spiritual și chiar material, deoarece majoritatea eșecurilor materiale provin din lipsa de atenție.
Lucrați la practică ca la „o clinică a încetinirii”, pentru a folosi expresia lui Thich Nhat Hanh. Acesta este primul pas. L-am încercat și funcționează. Tot ceea ce facem, încercăm să facem mai lent: când vorbim, când mâncăm etc. Din păcate, civilizația noastră este una a vitezei, mai ales în Occident. Impresia mea despre Paris în prima lună a fost una de surpriză în fața tuturor parizienilor care alergau, iar după două luni, alergam ca ei… În sfârșit, această viteză are și multe consecințe fiziologice negative. Cu toții avem simptome ale unui exces de energie simpatică. Dacă încetinești doar puțin, îți dezvolți conștiința deplină și mintea ta devine mai puțin agitată. Există un proverb arab care spune: „Fă lucrurile în ritmul potrivit și vei avea pace, ceea ce nu este cazul dacă faci lucrurile în grabă”.
Al doilea punct este să vorbiți mai puțin. Greu de cerut francezilor. Multă oboseală la telefon. Omul vorbește între trei și cinci ore pe zi la celălalt capăt al firului, ceea ce este enorm. Se irosește foarte multă energie. Pentru a dezvolta atenția, vorbiți mai puțin! De asemenea, vă pregătește pentru somn. Obișnuiți-vă să aveți perioade de liniște în timpul zilei și o zi de liniște pe săptămână, sau cel puțin pe lună. Tăcerea reîncarcă bateriile. În timpul unei zile de liniște, am constatat că lucrez de două ori mai mult. Atenția este invers proporțională cu cantitatea și agitația cuvintelor.
Al treilea punct este să faci un singur lucru în același timp. Cu toate acestea, mâncăm în timp ce ne uităm la televizor, telefonăm în timp ce citim altceva… Aceasta este cea mai mare iluzie, credem că economisim timp, când de fapt îl irosim. Buddha a spus: „Călugărul, chiar și atunci când urinează sau defecă, este conștient că urinează sau defecă”. Atenția voastră să nu fie divizată, pentru că va fi slăbită.
„Îndrăgostește-te de respirația ta”, spunea Thay (Thich NHat Hanh). De fapt, atunci când vă pierdeți atenția, o recâștigați prin respirație, pe care, de asemenea, o relaxați pe parcurs. El Hallaj: „Chiar și la răsăritul soarelui, concentrează-te asupra respirației tale”. Concentrează-te asupra ei atunci când acționezi, iar ea îți va susține atenția. Prezența absolutului este asociată cu fiecare respirație, una după alta.
Relaxați-vă astfel încât să puteți simți o prezență calmă în compania celorlalți. Acest lucru activează sistemul parasimpatic.
Ananda: „Prietenul a murit, profesorul a dispărut și tot ce ne-a mai rămas ca profesori este atenția față de corp”.
Nu ezitați să vă întoarceți pentru o scanare corporală, pentru a relaxa orice zonă tensionată. Acesta este un mod bun de a pune în practică sfatul foarte valoros al lui Ananda, de a vă menține atenția concentrată asupra corpului. Acest lucru este valabil și pentru vorbit. Mulți psihoterapeuți recomandă acest lucru ca terapie pentru hipertensiunea arterială.
Un al șaselea sfat: „Gândiți-vă la evenimentele cotidiene neașteptate (telefonul care sună, nevoia de a bea apă, de a merge la toaletă) ca la un clopot care sună pentru a vă avertiza să acordați din nou atenție. Este ca un clopot care vă invită să vă rugați. Îl folosim pentru a reveni la atenție și a dezvolta mindfulness pe parcursul zilei.
Mâncând o mandarină în deplină cunoștință de cauză.
Al șaptelea sfat: atunci când mâncați, păstrați-vă atenția doar asupra actului de a mânca, nu vă irosiți atenția, „Cine vrea să economisească timp îl pierde”, la fel și sănătatea.
„Nu te uita în farfuria vecinului tău” Un hadith al Profetului: «mănâncă și nu te uita la vecinul tău».
Au existat multe exemple în acest sens în războiul Gazzei. Cu toate acestea, un lider palestinian a fost de acord să renunțe la telefonul și mașina sa și și-a salvat viața. Chidananada, „Dacă vrei o viață spirituală, trebuie să ai o viață simplă”.

شاهد أيضاً

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일 수피는 순간의 아들입니다. 모든 …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *