Anteckningar från en VisioConference av Lwiis saliba (Sur Zoom) Equanimity och mindfulness Onsdagen den 18 september 2024

Anteckningar från en VisioConference av Lwiis saliba (Sur Zoom) Equanimity och mindfulness
Onsdagen den 18 september 2024
Sufi är ögonblickets son. Alla andliga traditioner insisterar på denna närvaro.
En ganska viktig sutra av Buddha upprepar: ”Jämlikhet och I full närvaro lever människan lyckligt”. Lycka beror på två väsentliga faktorer, jämlikhet och full medvetenhet.
1) För det första, jämlikhet. I Koranen är detta en egenskap hos Gud själv. ”Den Barmhärtige har satt sig själv ‘Istawa’ på tronen” (Sura Taha/5) الرحمن على العرش استوى (طه/5).
2) mindfulness: detta är vårt huvudämne. Det talas om det i sufismen: ”Det bästa ögonblicket för att möta Haq, det gudomliga, sanningen, är just detta ögonblick”.
Vad råder buddhismen oss att göra i sin andliga psykologi för att utveckla denna mindfulness? William James insisterar på uppmärksamhet: ”En utbildning i uppmärksamhet skulle vara utbildningen par excellence”. Jfr Buddha:
O munkar, ni som har avstått från allt arv och all rikedom, ert sanna arv är i själva verket er Mindfulness. Detta gäller även för icke-munkar: ju mer uppmärksamhet du har, desto rikare är du andligt och även materiellt, eftersom de flesta materiella misslyckanden beror på bristande uppmärksamhet.
Arbeta med praktiken som ”en klinik för långsamhet”, för att använda Thich Nhat Hanhs uttryck. Det är det första steget. Jag har provat det, och det fungerar. Allt vi gör försöker vi göra långsammare: när vi talar, när vi äter etc. Tyvärr är vår civilisation präglad av snabbhet, särskilt i västvärlden. Mitt intryck av Paris den första månaden var en förvåning över alla parisare som sprang, och efter två månader sprang jag som dem… Slutligen har denna hastighet också många negativa fysiologiska konsekvenser. Vi har alla symtom på ett överskott av sympatisk energi. Om du saktar ner bara lite grann utvecklar du full medvetenhet och ditt sinne blir mindre upprört. Det finns ett arabiskt ordspråk som säger: ”Gör saker i rätt takt så får du frid, vilket inte är fallet om du gör saker i brådska”.
Den andra punkten är att prata mindre. Svårt att begära av fransmännen. Mycket trötthet i telefon. Mannen pratar mellan tre och fem timmar om dagen i andra änden av linjen, vilket är enormt. Det slösar mycket energi. För att utveckla mindfulness, prata mindre! Det förbereder dig också för sömn. Ta för vana att ha tysta stunder under dagen, och en tyst dag i veckan eller åtminstone i månaden. Tystnad laddar batterierna. Under en dag av tystnad har jag märkt att jag arbetar dubbelt så mycket. Uppmärksamheten är omvänt proportionell mot mängden och rörelsen av ord.
Den tredje punkten är att bara göra en sak i taget. Ändå äter vi medan vi tittar på TV, vi ringer medan vi läser något annat… Detta är den största illusionen, vi tror att vi sparar tid när vi i själva verket slösar bort den. Buddha sa: ”Munken är medveten om att han urinerar eller defekerar, även när han urinerar eller defekerar”. Låt inte din uppmärksamhet splittras, för då försvagas den.
”Bli förälskad i din andning”, sa Thay (Thich NHat Hanh). Faktum är att när du förlorar din uppmärksamhet återfår du den genom din andning, som du också slappnar av allt eftersom. El Hallaj: ”Även vid soluppgången ska du koncentrera dig på din andning”. Koncentrera dig på den när du agerar, så kommer den att upprätthålla din uppmärksamhet. Närvaron av det absoluta är förknippad med varje andetag, det ena efter det andra.
Slappna av så att du kan känna en lugn närvaro i sällskap med andra. Detta aktiverar det parasympatiska systemet.
Ananda: ”Vännen är död, läraren är borta, och allt vi har kvar som lärare är uppmärksamhet på kroppen”.
Tveka inte att gå tillbaka för en kroppsscanning, för att slappna av i spända områden. Det är ett bra sätt att praktisera Anandas mycket värdefulla råd, att hålla uppmärksamheten riktad mot kroppen. Detta gäller också när man talar. Många psykoterapeuter rekommenderar detta som en terapi för högt blodtryck.
Ett sjätte råd: ”Tänk på oväntade vardagshändelser (telefonen som ringer, behovet av att dricka vatten, gå på toaletten) som en klocka som ringer för att varna dig för att vara uppmärksam igen. Det är som en klocka som inbjuder dig att be. Vi använder den för att återgå till uppmärksamheten och utveckla mindfulness under dagen.
Äter en mandarinapelsin med full medvetenhet.
Sjunde tipset: när du äter, håll din uppmärksamhet enbart på själva ätandet, slösa inte bort din uppmärksamhet, ”den som vill spara tid förlorar den”, och din hälsa också.
”Titta inte i din grannes tallrik” En hadith från profeten: ’ät och titta inte på din granne’.
Det har funnits många exempel på detta i Gazza-kriget. En palestinsk ledare gick dock med på att ge upp sin telefon och sin bil och räddade på så sätt sitt liv. Chidananada, ”Om du vill ha ett andligt liv måste du ha ett enkelt liv”.

شاهد أيضاً

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일

Lwiis saliba(Sur Zoom)의 평정심과 마음챙김의 VisioConference 노트 2024년 9월 18일 수요일 수피는 순간의 아들입니다. 모든 …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *